Open Monumentendag

Zaterdag 9 september 2017 in Stadsmuseum Doetinchem in het oude postkantoor.

Het Stadsmuseum Doetinchem is gevestigd in het rijksmonument ‘Het oude Postkantoor’ van Doetinchem. Dit gebouw is een van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse Schoolarchitectuur in de Gelderse Achterhoek. Het gebouw werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Joseph Crouwel. Het gebouw is opgetrokken in Brabantse klinkersteen. Op de hoek is een opvallend accent aangebracht door de bouw van een toren met het trappenhuis. Het pand is voorzien van vele fraaie details. In het oog springende details zijn de twee monumentale gebeeldhouwde wapenstenen aan weerszijden van de ingang met de Hollandse leeuw. Deze zijn vervaardigd door de beeldhouwer Willem Brouwer.

Boeren, Burgers en Buitenlui kunnen in het Stadsmuseum hun hart ophalen aan het Doetinchemse buitengebied. In het Stadsmuseum is de tentoonstelling: “Doetinchem buiten het Ei”. U wordt u getrakteerd op prachtige panoramische landschapsfoto’s van de fotograaf Hans Hendriks. Hans Hendriks brengt met zijn historiserende fotoproject het cultuurlandschap dichterbij en daarmee wordt het historisch bewustzijn van de kijker groter. Het verbindt heden en verleden, landschap en historie, natuur en cultuur, maar ook boeren, burgers en buitenlui.

Hans Hendriks is naast beeldend fotograaf ook een heel beeldend verteller en zal speciaal voor deze dag een fotopresentatie verzorgen over zijn project. Aanvang 14.00 uur, toegang is gratis.

In het Stadsmuseum is tijdens Open Monumentendag een ode aan de postbode; uit het leven gegrepen verhalen van hedendaagse postbodes door Claudia van Bree en Merel Houwaard.  Persoonlijke ervaringen van postbezorgers die door ontroerende of opmerkelijke ontmoetingen een bijzondere band krijgen met de mensen die dagelijks uitkijken naar de post. Afgewisseld met herinneringen aan het oude postkantoor en postverhalen uit vroegere tijden door Jan Terbeek. Voorstellingen om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.30 uur.

---------------------------------------------------------------------------------------------