Theaterfestival BuitenGewoon vindt plaats van 5 tot en met 8 juli in de Doetinchemse binnenstad. Het hele weekend zijn er verschillende voorstellingen. Er is voor iedereen wat, van theater, dans tot acrobatiek en er is een enorme parade. Alle voorstellingen zijn voor iedereen toegankelijk en voor slechts één voorstelling moet je betalen (SkyMotion), de rest is allemaal gratis te bewonderen.

Programma
Ik ben blij dat ik jullie een prachtige programmering kan presenteren met meer dan twintig binnenlandse én buitenlandse voorstellingen. Zo spelen Daniël Raffel, en Comp da Fabiola grappige kindervoorstellingen. In de voorstelling van Comp da Fabiola ontmoet je het kleine marionettenmeisje Fabiola en het hondje Giulio. Met name kinderen zijn erg geïnteresseerd in die twee. Giulio kan namelijk niet van snoepjes afblijven.

De dames van Cie des Chaussons Rouges verbazen je door wat zij kunnen tijdens het koorddansen. Je raakt gefocust op de rode schoenen die zachtjes over het koord voortbewegen.

Bubble on Circus trekt met de voorstelling ‘The Magic Blow’ jong en oud aan. Dertig minuten lang zweven prachtige zeepbellen over het Simonsplein mét een aantal special effects. Zo hebben zij een zeepbellenregen.

Ondertussen speelt Monkeystyle Compagny uit Frankrijk de voorstelling ‘Babylloon’. Mocht je nog nooit iemand uit een ballon geboren hebben zien worden, dan is dit je kans. Na de voorstelling ga je weg met een heel ander idee over ballonnen. De groep gebruikt namelijk ook ‘gewone’ kleine ballonnen.

De groepen Zirkus Morsa en Vloeistof komen beide met een spannende voorstelling naar Doetinchem. Twee schipbreukelingen gaan in de voorstelling ‘La fin demain’ van Zirkus Morsa op onderzoek uit naar optimisme in deze vreemde tijden. Zij doen dat met enkel een stuk hout en een rol. De voorstelling gaat over verantwoordelijkheid, eenvoud en betrokkenheid.

De groep Vloeistof, al vaker op BuitenGewoon geweest, staat letterlijk en figuurlijk op een hellend vlak. Vier personen staan boven aan het dak, terwijl het hele huis onder water staat. De dansers laten het publiek meevoelen en meedenken over de keuzes die zij moeten maken. Kiezen zij ervoor anderen te helpen of kiezen ze voor zichzelf? ‘Hellend Vlak’ is een voorstelling over de verandering van het klimaat.

SkyMotion
SkyMotion, een Doetinchems verticaaldansgezelschap, heeft het afgelopen jaar een voorstelling in het Amphion gemaakt waarbij je als publiek op het podium zit in strandstoelen en een prachtige reis door de ruimte maakt. In de voorstelling ‘Inner worlds’ zweven de dansers boven je en laten je de ruimte zien. De muziek bij de voorstelling wordt live gespeeld door harpiste Lavinia Meijer en DJ en producer Darko Esser.

Slotverhaal Het Rode Mannetje
Naast de mooie voorstellingen is op 7 juli het slot van het verhaal van mij, Het Rode Mannetje. Vanaf de Gruitpoort tot aan het gemeentehuis loopt er die avond een grote parade met aansluitend op het plein voor het gemeentehuis een grote verrassing! Ik wil jullie er nog niet al te veel over vertellen, want dan is het geen verrassing meer, maar ik kan jullie wel vertellen dat het groots wordt en dat dit nog nooit in Nederland, Europa of misschien wel in de wereld is vertoond. Ik zou het heel fijn vinden als ik dat speciale moment met iedereen uit Doetinchem en omgeving kan delen. De Spaanse groep Carros de Foc helpt mij erbij dit tot een letterlijk en figuurlijk ‘gigantisch’ mooie voorstelling te maken. Eerder waren zij met hun reus Salvador in Doetinchem.

Hopelijk zijn jullie nu helemaal bijgepraat. Ik zie jullie graag op 5 tot en met 8 juli in de Doetinchemse binnenstad! De tijden van de voorstelling staan op de website www.festivalbuitengewoon.nl.

Tot dan!

Een hartelijke groet,
Het Rode Mannetje

P.S. Volg mijn verhaal op www.hetrodemannetje.nl