Het Gevang.

In de Nieuwstad, de straat tussen Heezenstraat en Hamburgerstraat ligt het 'Gevang'. Dit 'Gevangenhuijs' van het landdrostambt Zutphen werd door Gerrit Ravenhorst gebouwd in 1766. De oorspronkelijke gevangenis was op de eerste verdieping. In 1780 kreeg het pas zijn huidige vorm. Het gevang werd uitgebreid met een cipierswoning die ook als verhoorkamer zijn dienst bewees.

In de Nieuwstad, de straat tussen Heezenstraat en Hamburgerstraat ligt het 'Gevang'. Dit 'Gevangenhuijs' van het landdrostambt Zutphen werd door Gerrit Ravenhorst gebouwd in 1766. De oorspronkelijke gevangenis was op de eerste verdieping. In 1780 kreeg het pas zijn huidige vorm. Het gevang werd uitgebreid met een cipierswoning die ook als verhoorkamer zijn dienst bewees.

Omdat dit gevang onderdeel uitmaakte van het landdrostambt Zutphen werden de gevangenen daar berecht. Zij moesten voor berechting geketend met een zware kogel en ketting om hun enkel naar Zutphen lopen. Het Gelders wapen boven de vroegere ingang, met aan weerszijde twee leeuwenkoppen met menselijke trekjes, duidt op de verbinding met het landdrostambt Zutphen.

Winkel

Nadat het gebouw niet langer dienst deed als gevangenis heeft het verschillende bestemmingen gehad. Zo heeft het dienst gedaan als woning, als museum en de laatste jaren als kunstuitleen. Het heeft nu een winkelbestemming.