De oorlogsjaren in de Achterhoek door de ogen van Jan Massink.

Vrijdagavond 28 februari wordt een expositie geopend van de foto’s die Jan Massink maakte gedurende de Tweede Wereldoorlog. Jan Massink (1905-1980) was een verdienstelijk amateurfotograaf. Hij was na zijn rechtenstudie leraar aan het Doetinchems lyceum en was (mede)oprichter van de Volksuniversiteit en bestuurslid van de Doetinchemse Amateur Fotografen Club. Reeds enkele dagen na de Duitse inval maakte hij tijdens lange fietstochten foto's van de verwoestingen bij de Grebbeberg en van talrijke bruggen door heel Nederland.

Op de expositie worden voornamelijk foto’s van de oorlogssituatie in Achterhoek en Liemers getoond, waarbij het accent zal liggen op zijn woonplaats Doetinchem omdat hij hier de meeste foto’s heeft gemaakt. Voor een fotograaf uit zijn tijd is het extra bijzonder dat hij oog had voor het alledaagse leven en dit gedurende de oorlogsjaren voor ons heeft vastgelegd, naast zijn talrijke foto’s van oorlogsverwoestingen. De opening van de expositie vindt plaats door streekhistoricus Karel Berkhuysen die de collectie Massink uitvoerig heeft bestudeerd.

De expositie is tot en met 7 mei van ma. t/m za. 10.00-16.00 uur te zien in de Brewincgalerie, eerste verdieping in 't Brewinc.