Borghuis en Stadsmuseum in teken WOII

Op zondag 24 maart, van 13:00 tot 17:00 uur, staan het Borghuis en het Stadsmuseum in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Naast films, lezingen en muziek van de zeskoppige klezmergroep Misjpoge met zang van Anna Marie Krijgsman vertellen vier gasten in het kader van het thema Oorlogskinderen tijdens interviews hun indrukwekkende en vaak aangrijpende levensverhaal. Dan zal blijken dat de oorlog weliswaar in 1945 was afgelopen, maar dat die periode voor hen van grote invloed is geweest op de rest van hun leven. Een van de gasten is Brita Röhl. Zij is de kleindochter van Frits Loep.

Frits Loep werd in Doetinchem geboren en groeide er op. Na zijn studie ging hij als ingenieur werken bij machinefabriek Stork in Hengelo (ov). Nadat daar op 29 april 1943 de april-mei-staking uitbrak, werd hij door de Duitsers opgepakt en gefusilleerd. Zij vertelden vervolgens niet waar ze hem hadden begraven. Na de oorlog zocht zijn dochter naar zijn graf. Een zoektocht die na haar overlijden door haar dochter Brita werd voortgezet. Tot op de dag van vandaag. Hoe het is om een vader te hebben die wordt doodgeschoten en wordt vermist, is verwoord in het boekje Verdwenen in het niets. Het is speciaal voor kinderen geschreven door Joan van Esveld. Ook zij komt de 24ste naar Doetinchem en zal uit het boekje voorlezen. Dat gebeurt na het interview met Brita in het klaslokaal van het museum dat die middag speciaal voor kinderen is bestemd.
Ook de Duitse Anneliese Weber zocht na de oorlog decennialang naar haar vader. Hij was tijdens de gevechten met de Canadezen in Doetinchem zwaargewond afgevoerd. Daarna ontbrak elk spoor. Totdat zij enkele jaren geleden tijdens een vakantie in Oostenrijk een caravan met een sticker met de tekst Doetinchem zag.
Daarnaast is te gast Frans Leupold, de zoon van Franz Leupold, een Duits militair die voor de Duitse inval in Doetinchem woonde en getrouwd was met een Doetinchemse. Hij was gelegerd in Normandië, maar bleek plotseling vermist.
Ook te gast zijn kinderen van de Oostenrijks militair Hans Reichel die deserteerde en door het Achterhoekse verzet een dag voor zijn terechtstelling uit handen van de Duitsers werd gered. Samen met onder andere de Doetinchemse verzetsmensen Annie de Graaf en Jan Houtsma hield hij zich geruime tijd verborgen in een schuur. Daar voorzag hij hen van belangrijke informatie.
In de Stijlkamer houdt voormalig bergingsofficier Arie Kappert een lezing over de berging van de lancaster nabij Zelhem. Vervolgens vertelt geschiedenisdocent Paul Hilferink het verhaal van Peter Thorne, een Brit die op het kerkhof aan de Loolaan ligt begraven. Daarna verzorgt Karel Mollenvanger een presentatie over de concentratiekampen die hij heeft bezocht. Daaronder het vernietigingskamp Sobibor waar veel Doetinchemse Joden zijn vergast.

Foto: Gevangen genomen Duitsers worden op de Terborgseweg afgevoerd door Canadese militairen. (Foto: Hans Hendriksen)

Praktische informatie

Zondag 24 maart 2019 Vanaf 13:00 tot en met 17:00

Burg van Nispenstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
7001 BS, Doetinchem